Terug naar overzicht

blog

Duiken in Zuid Afrika: Alles wat je moet weten

First article

Door @OL_tours, augustus 24, 2014

Zuid Afrika staat vooral bekend vanwege het duiken met haaien – mensen reizen vanaf de andere kant van de wereld om zichzelf in een kooi in het water te laten zakken om oog-in-oog met de grote witte haai te komen – maar dat is slechts het topje van de ijsberg van wat Zuid Afrika onderwater te bieden heeft!

“Wat duiken in Zuid Afrika bijzonder maakt is de enorme diversiteit in duiken. Dit zie je nergens anders
ter wereld”

Zuid Afrika heeft het allemaal – prachtige koraalriffen vol met tropische vissen in het uiterste noorden; het duikmekka, Sodwana Bay; haaien in alle vormen en kleuren, met name rond Aliwal Shoal; en prachtige wrakken, kelp duiken en macro leven in het koude water van Kaapstad. 

 

Niet voor watjes

Duiken in Zuid Afrika is niet zoals in de Nederlandse Antillen of in Egypte. Verwacht spannende boot-lanceringen, grote golven en soms sterke stromingen. Maar geloof ons, het is de moeite waard! 

 

De meeste duikstekken bereik je via boot, welke je samen met de hulp van de lokale bemanning lanceert door de branding – De eerste keer is dit een spannende ervaring -  bij terugkomst is de stranding met volle snelheid erg gaaf!

 

Boot lancering in Sodwana Bay

 

Diversiteit van onderwaterleven

Tussen Zuid Afrika en Mozambique ligt een enorme uitgestrekte kustlijn, met de Indische oceaan in het noorden en de Atlantische oceaan in het zuiden bij Kaapstad. Dit bied je de mogelijkheid om tijdens je vakantie te duiken in 2 oceanen, en dit brengt een grote verscheidenheid van onderwater leven: variërend van enorme migrerende walvissen, scholen dolfijnen en walvishaaien tot aan macrofotografie onderwerpen zoals de Mantis shrimp, prachtige felgekleurde anemonen en zeldzame zeenaaktslakken. 

 

Cape Agulhas – waar 2 oceanen samenvloeien

 

Activiteiten boven water

Wat Zuid Afrika een van de beste duik locaties in de wereld maakt zijn de enorme hoeveelheid aan activiteiten bovenwater. Naast water gerelateerde activiteiten zoals surfen, kitesurfen en walvis- of dolfijnen spotten, kan je de Big 5 spotten in verschillende Safari parken, of je kan wandelen door prachtige ongerepte natuur, de tafelberg beklimmen, een township bezoeken of Robben eiland. Of voor de dare-devils onder ons zijn er ook meer avontuurlijke activiteiten: van bungeejumpen tot zee kajakken, en van skydiving tot bergbeklimmen. 

Beste duik seizoenen

Door de vele duiklocaties en de 2 verschillende oceanen is er het gehele jaar door altijd wel wat te zien. In het schema hieronder hebben we de hoogseizoenen aangegeven voor de meest populaire soorten (hoe donker de kleur hoe meer kans). Dit wil niet zeggen dat je totaal niks tegenkomt buiten het hoogseizoen, maar dat je wat minder kans heb.


Zo ook voor het safari seizoen: De beste tijd is in de winter wanneer er niet veel begroeiing is waar de Big 5 zich achter kan verschuilen. De overland truck van Ocean Legends Tours, waarmee we reizen, is hoog en heeft grote ramen wat een goed uitzicht bied – zodat je ook buiten het hoogseizoen de dieren goed kan spotten.

Beste reistijd

In Zuid Afrika en Mozambique zijn de seizoenen precies tegenovergesteld aan die van ons: In onze winter is het daar bijvoorbeeld zomer. Dat wil niet zeggen dat het niet lekker weer kan zijn in de Zuid Afrikaanse winter, soms zijn de winters zelfs nog aangenamer dan de zomers in Nederland!   • augustus 24, 2014