Terug naar overzicht

blog

Duiken met haaien: is dat veilig?

First article

Door @OL_tours, augustus 18, 2014

Stel je voor: je bent lekker aan duiken in kristalhelder water, zwemmend over een adembenemend mooi koraalrif waar je Nemo van wat dichterbij probeert te bekijken, ineens zie je dat de dive master met zijn hand boven zijn hoofd een fin achtig signaal maakt. Je volgt zijn vinger, en je ziet waar hij naar wijst… het is een haai! Wat voor soort weet je niet precies, maar het maakt jou helemaal niks uit – dit wil je eigenlijk helemaal niet zien en de soundtrack van Jaws begint in je hoofd af te spelen…

 

Eén van de meest voorkomende vragen die we horen van duikers over Zuid Afrika is “Zullen we een haai tegenkomen? En als we een haai zien, is het niet gevaarlijk?”

 

“Zullen we een haai tegenkomen? En als we een haai zien, is het niet gevaarlijk?”

 

Een paar Tips voor het duiken met haaien

  • Als scuba duikers, duiken we meestal in groepen, en het lawaai van de continue stroom van uitgeademde bellen zullen de meest nieuwsgierige haaien afschrikken.
  • Een groep duikers bij elkaar creëert ook een grotere massa in het water, wat de haaien ook afschrikt.
  • Zwem niet met je handen of armen wat je doet lijken op een stervende vis (iets wat vooral beginnelingen doen). Als je in controle bent, zal een haai niet veel belangstelling in je tonen. Mensen staan niet op het menu van een haai, en vooral niet diegene die op rubberen aliens onderwater lijken.
  • Draag nooit vinnen met zwarte en zilveren strepen – dan zoek je naar problemen.
  • Hou altijd je masker op je gezicht aan de wateroppervlakte, en kijk nu en dan in het water, zodat je nieuwsgierige haaien in de gaten kan houden.


Zou jij hierin durven springen?
Er overlijden jaarlijks meer mensen door vallende kokosnoten dan door haaienbeten.

Gedurende de gehele geschiedenis van het duiken in Zuid-Afrika, is er slechts 1 enkele aanval van enige betekenis op een duiker geweest. Het slachtoffer werd aangevallen toen hij aan de oppervlakte een lang stuk aan het zwemmen was, wat waarschijnlijk op een zeehond leek voor de haai. 

 

Wanneer je dit vergelijkt met de kans op een verkeersongeluk, of het aantal doden door vallende kokosnoten, valt het risico erg mee.

 

Tenzij je onnodige risico’s neemt, is er geen duikplek in Zuid Afrika of Mozambique, welke verreist dat je lang aan de oppervlakte zwemt. De meeste duikplekken bereik je per boot, waar je direct boven het rif afdaalt.


Duiken met haaien in Aliwal Shoal
Mijn eigen ervaring

Ik ben ervan overtuigd dat duiken met haaien meer moet worden aangemoedigd. Deze verbazingwekkende wezens hebben een plaats in onze zeeën en spelen een cruciale rol in ons ecosysteem. 

 

Ik heb vele malen gedoken terwijl ik omringd was door talloze haaien van verschillende soorten. Nooit heb ik mijzelf echt onveilig gevoeld of een aanval meegemaakt. Natuurlijk is het de eerste keren best spannend en eng, maar wij als mensen zijn een grotere bedreiging voor hen, dan zij voor ons!

 

Ontmoetingen met haaien zijn zeldzaam! Waardeer het moment, behandel haaien met respect en geniet ervan, het is een onvergetelijke ervaring.

 

Heb je zelf al eens gedoken met haaien, of heb je vragen?

Laat ons weten in de reacties hieronder.

 

 

  • augustus 18, 2014