Terug naar overzicht

blog

Scuba Duiken met Haaien in Zuid-Afrika: 12 Do’s and Don’ts

First article

Door @OL_tours, juli 6, 2015

Je wilt graag scuba duiken met haaien in Zuid-Afrika, natuurlijk verwacht je dat de dive master genoeg kennis heeft. Maar kan je compleet op hem vertrouwen? Wat moet je eigenlijk nou juist wel of niet doen tijdens het scuba duiken met haaien? En waar moet je op letten qua duikuitrusting? Met de volgende tips zorg je ervoor dat je op een veilige manier kan genieten van deze geweldige ervaring.1. Weet hoe de haaien op de duikplek reageren op scuba duikers.

De meeste haaien zullen meteen wegzwemmen op het moment dat ze een lawaaierige, bellen-blazende scuba duiker hun kant op zien zwemmen – maar sommige haaien zijn nieuwsgieriger van aart en zwemmen recht op je af en raken je zelfs aan. Weet wat je kan verwachten zodat je beter hierop kan reageren zonder in paniek te raken.
Aliwal_duiken_tijgerhaaien2. Zwem niet langdurig aan de oppervlakte

Haaien zijn erg nieuwsgierig en een drijvend object aan de oppervlakte is erg interessant voor een haai. In de oceaan drijven dode beesten, een makkelijke prooi dus. Wanneer je gaat scuba duiken met haaien, moet je dus niet lang aan de oppervlakte blijven en volg de aanwijzingen van de divemaster.3. Zorg ervoor dat je altijd zicht heb wat onder je gebeurd.

Hou je ogen gericht op eventuele haaien die vanonder op je af kunnen zwemmen. Wees bewust van je omgeving.4. Benader een haai niet dichter dan 3 m afstand

Haaien zijn van nature nieuwsgierig, dus relax, adem rustig en kalm, en laat de haaien op jou afkomen.
cowshark5. Kijken maar niet aanraken

De beste manier om gebeten te worden door een haai is door hun staart of vinnen vast te pakken. Raak de haai dus niet aan, jaag ze niet op, zwem niet achter ze aan, en ga niet aan hun vinnen hangen.6. Haaien hebben voorrang

Komt een haai dichterbij tijdens de duik, zwem dan niet recht op hem af, het is beter om opzij te gaan. Zwem nooit recht door een groep haaien heen, maar ga er altijd omheen.7. Blijf weg van grotten en overstekende rotsen

Als je de duikplek niet kent en er slecht zicht is, blijf dan uit de buurt van grotten. In de donkere schaduwen kan je een haai moeilijk zien.
zandtijgerhaaien-grot8. Schrik de haaien niet af

Gebruik duiklampen, camera flitsers en strobes met discretie zodat je de haaien niet afschrikt. Je wilt tijdens de duik natuurlijk zou lang mogelijk van deze geweldige dieren genieten.9.Draag de juiste duikuitrusting

Als je gaat scuba duiken met haaien, vermijd dan glimmende objecten en felle neon kleuren dit trekt de verkeerde aandacht aan. Draag liever een zwarte wetsuit. En als je liever niet wilt dat je voeten aangezien worden voor een lekkere vis, vermijd dan ook witte, zilveren of felgekleurde vinnen!
raggies10.Vermijd snelle en ongecontroleerde bewegingen

Haaien hebben speciale zintuigen waarmee ze verstoringen in het water kunnen oppikken. Dit zijn namelijk tekenen van een gewonde vis. Een goed trimvermogen bezitten is dus belangrijk! Scuba duiken met haaien raden we af voor beginnende duikers.11.Blijf uit de buurt van het lokaas (Chum)

Op sommige duiken worden de haaien gelokt met een geurspoor. De haaien komen op de geur af met de intentie om te eten, en niet om gezellig een praatje te maken! Als jij tussen hun en hun eten komt bevindt je dus in de verkeerde plek.
Aliwal_duiken_black-tips12.Geef de haai altijd een ontsnappingsroute

Geef de haai de ruimte. Overdreven en snelle zijwaartse bewegingen van de haai kunnen aanduiden dat een haai agressief is of zich niet op zijn gemak voelt. Het meest voorkomende scenario waarin een duiker gebeten wordt door een haai, wanneer de haai zich in het nauw gedreven voelt.Wil je ook graag duiken met haaien?

In zuid-afrika kan je o.a. duiken met zandtijgerhaaien (Raggies), bull sharks, tijgerhaaien, hamerhaaien en de
broadnose sevengill cow shark. Ga met ons mee op 1 van onze volgende duikreizen om deze fantastische beesten te zien:
 


18-daagse duikvakantie – Southern Africa Unlocked – vanaf €1949
Bezoek de beste duikplekken van Zuid-Afrika en Mozambique. Inclusief safari in het Kruger Park + Swaziland
Bekijk deze duikreis ►


28-daagse scuba safari – This is Africa – vanaf €2949
Ontdek de beste duikplekken van Zuid-Afrika en Mozambique en bezoek Kaapstad. Inclusief safari in het Kruger Park + Swaziland + Addo Elephant park.
Bekijk deze duikreis ►Heb je een vraag over duiken met haaien?

Stuur ons gerust een e-mail naar info@oceanlegendstours.com

  • juli 6, 2015