Terug naar overzicht

blog

Top-10 Duiken met haaien in Zuid Afrika

First article

Door @OL_tours, augustus 18, 2014

De eerste reactie die je vaak krijgt te horen wanneer je praat over duiken in Zuid Afrika is:

“Ik zou graag willen kooiduiken met de de grote witte haai in Kaapstad”.


Wat de meeste duikers zich niet realiseren is dat dit niet de enige manier is om haaien van dichtbij te zien.

Je kan bijvoorbeeld ook een zogenaamde baited shark dive doen, zonder kooi in Aliwal Shoal. Hier kan je met verschillende haaiensoorten duiken; zoals de Zambezi haai (bull shark), de tijgerhaai en de zandtijgerhaai. Je kan op deze duik wel door 20-30 haaien omringd worden, het is dus echt een duik voor de durfals.


In Kaapstad kan je tussen de mysterieuze kelpwouden met de pre-historisch uitziende cowshark duiken. Ook kan je hier de kleine pyjamahaai en de pofadderhaai tegenkomen.En wat denk je van zwemmen met de grootste vis ter wereld: de gigantische walvishaai?


Van de 400 haaiensoorten in de wereld, kan je er wel 100 tegenkomen in Zuid Afrika. Duiken met haaien is compleet veilig mits je maar aan een paar regels houdt.


Wij zeggen altijd: “Als je ze alleen veilig in een kooi achter tralies wilt bekijken, kan je net zo goed naar het Aquarium gaan!”#1 – De witte haai

De witte haai kan je langs de gehele kust van zuidelijk Afrika tegenkomen, maar ze geven voorkeur aan de koude wateren rond Kaapstad. Tijdens een kooiduik kan je zo goed als gegarandeerd de witte haai het gehele jaar zien, maar tussen september en maart kan het zicht onderwater iets minder zijn dan de rest van het jaar. Interessant feit: De witte haai verliest ongeveer 35,000 tanden in zijn leven.

 

Witte haai (Carcharodon carcharias)
#2 – Walvishaai

In Tofo Mozambique kan je snorkelen met de walvishaai – dit is 1 van de beste plekken ter wereld. Je kan ze het gehele jaar zien, maar de beste tijd is tussen oktober en april. Ook kan je ze soms tegenkomen in Sodwana Bay, Zuid-Afrika. Interessant feit: De vlekken op een walvishaai zijn zo uniek als vingerafdrukken voor mensen.

 

Walvishaai (Rhinocodon typus)
#3 – Hamerhaai

In het zuiden van Mozambique en in Zuid-Afrika rond Aliwal Shoal en Sodwana Bay heb je de kans om tussen de maanden oktober en februari grote scholen hamerhaaien tegen te komen. Interessant feit: hamerhaaien kunnen de hartslag van een mens voelen van kilometers afstand.

 

Hamerhaai (Sphyrna)
#4 – Zambezi haai (bull shark)

November is de beste tijd van het jaar om zambezi haaien tegen te komen (bull sharks). Dit kan in Vilanculos, Mozambique en in Zuid-Afrika: Aliwal Shoal of Protea Banks. Interessant feit: Zambezi haaien zwemmen zowel in zout water en zoet water.

 

Bull of Zambezi haai (Carcharhinus leucas)
#5 – Tijgerhaai

Tijgerhaaien kan je het beste zien tussen oktober en april in Aliwal Shoal, Zuid-Afrika. Maar het is ook goed mogelijk dat je ze de rest van het jaar ziet. Interessant feit: Tijgerhaaien eten alles wat op eten lijkt, zelfs afval zoals nummerplaten!

 

Tijgerhaai (Galeocerdo cuvier)
#6 – gevlekte zevenkieuwshaai (sevengill cow shark)

De Broadnose sevengill cow shark kan je het gehele jaar zien in de wateren rond Kaapstad. De cow shark is de enige haaiensoort die jagen in groepen. Daarom staan ze ook wel bekend als de wolven van de zee.

 

Gevlekte zevenkieuwshaai (notorynchus cepedianus)
#7 – Zandtijgerhaai

Je kan met zandtijgerhaaien in Aliwal Shoal, Zuid-Afrika duiken. De beste reistijd is tussen juni en november, maar ook buiten dit hoogseizoen kan je ze tegenkomen. Interessant feit: In tegenstelling tot alle andere haaiensoorten die de olie in hun lever gebruiken, happen zandtijgerhaaien lucht van de water oppervlakte om hun drijfvermogen te reguleren.

 

Zandtijgerhaai of zandhaai (Carcharias taurus)
#8 – zilverpunthaai

Een zilverpunthaai (white tip shark) kan tot zes weken overleven zonder eten.

 

Zilverpunthaai (Carcharhinus albimarginatus)
#9 – Zwartpuntrifhaai

In 2008, Heeft DNA-bewijs bevestigt dat een vrouwelijke zwartpuntrifhaai haar eigen ei heeft bevrucht zonder de hulp van een mannetje.

 

Zwartrifpunthaai (Carcharhinus melanopterus)
#10 – Voshaai

De lange staart van een voshaai (welke zolang kan zijn als hun totale lichaamslengte), wordt gebruikt om hun prooi te verdoven.

 

voshaai (Alopias vulpinus)
Wil ook graag duiken met haaien van je bucket-list aftikken?

Bekijk dan eens onze avontuurlijke duikreizen naar Mozambique en Zuid-Afrika:
 


18-daagse duikvakantie – Southern Africa Unlocked – vanaf €1949
Bezoek de beste duikplekken van Zuid-Afrika en Mozambique. Inclusief safari in het Kruger Park + Swaziland
Bekijk deze duikreis ►


28-daagse scuba safari – This is Africa – vanaf €2949
Ontdek de beste duikplekken van Zuid-Afrika en Mozambique en bezoek Kaapstad. Inclusief safari in het Kruger Park + Swaziland + Addo Elephant park.
Bekijk deze duikreis ►Heb je een vraag over duiken met haaien?

Stuur ons gerust een e-mail naar info@oceanlegendstours.com

  • augustus 18, 2014