Terug naar overzicht

blog

Top-5 duikplekken in
Zuid Afrika & Mozambique

First article

Door @OL_tours, augustus 18, 2014

Zuid Afrika staat vooral bekend vanwege de Big 5, het Kruger Park, kooiduiken en de jaarlijkse sardine run. Tenzij je graag met haaien duikt, zal je je waarschijnlijk Zuid Afrika niet zo snel kiezen voor je volgende duikvakantie. Wat heel erg jammer is, want er is zoveel meer te beleven!


Tussen Zuid Afrika en Mozambique ligt over 5000 km kustlijn, in het zuiden vindt je de Atlantische oceaan bij de Westkaap, en in het noorden de Indische Oceaan bij Mozambique. Deze 2 oceanen bieden een ongelooflijk divers onderwaterleven: van kleurrijke zachte koralen, speelse Kaapse pelsrobben en mysterieuze kelpwouden vol leven, tot aan ongerepte tropische koraalriffen, walvissen, manta’s en reusachtige walvishaaien.


Dus hou je van diversiteit, avontuurlijke activiteiten boven en onder water, en van ongelooflijk mooie natuur? Dan is de kust van Zuid Afrika en Mozambique the place to be!1. Pyramid Rock – Kaapstad, Zuid Afrika

Diepte Maximaal 18m – gemiddeld 10m
Beste duiktijd Het gehele jaar door, hoewel het tussen juni en september beter is vanwege minder wind.
Water temperatuur 11-18°C
Duikuitrusting Op zijn minst een 5mm wetsuit – de meeste locals duiken met een 7mm semi-droogpak of droogpak. Hood en booties zijn
essentieel en handschoenen zijn meestal een goed idee. Een duiklamp zal de levendige kleuren van de koralen tot leven brengen.

 

 

Gevlekte zevenkieuwshaai (notorynchus cepedianus)Pyramid Rock wordt vooral gedoken vanwege de cowsharks. Dit is de enige plek in de wereld waar je consequent met deze haaien kan duiken. Het is een geweldige ervaring om ze langzaam door het water zien te glijden.


Deze kalme en nieuwsgierige haaien, die wel 3,5m groot kunnen worden, omcirkelen de kelpwouden en komen vaak dichtbij om de duikers beter te bekijken, wat zorgt voor unieke foto’s. Ze worden ook wel de ‘wolven van de zee’ genoemd vanwege hun coöperatieve jacht gedrag op zeehonden, welke erg zeldzaam is onder haaien. Dit is een veilige duik, de haaien vormen totaal geen gevaar voor duikers.
2. MV produce – Aliwal Shoal, Zuid Afrika

Diepte Maximaal 32m – gemiddeld 24m
Beste duiktijd Het gehele jaar door, maar de condities zijn het beste tussen mei en september.
Water temperatuur 16-25°C
Duikuitrusting Een 5mm wetsuit is meestal voldoende – voeg eventueel een hood, laarzen en handschoenen toe.

 

 

Het wrak MV Produce – Aliwal ShoalDe beste wrakduik van Zuid Afrika bevindt zich in Aliwal shoal. De ‘Produce’ zit vol met leven en is overgroeid met zachte koralen. Het 199m lange cargo schip is hier in 1974 gezonken toen het tegen een rots opvoer.


De Produce is een fantastische duik, met hier en daar mooie swim-throughs door de oude passagiers gangen en de brug van het schip.


Hou je ogen open voor de Brindle bass, welke zo groot kan worden als 270cm en 400kg – stel je een Volkswagen Beetle voor met vinnen! De vis is erg schuw en schuilt vaak diep binnen in het wrak.


Ook vindt je er schildpadden, lionfish, scropionfish, stonefish en grote roggen, de inheemse Harlequin goldies kan alleen hier en op het andere wrak de Nebo worden gevonden.3. Baited shark dive – Aliwal Shoal, Zuid Afrika

Diepte Maximaal 5m – gemiddeld 10m
Beste duiktijd Het gehele jaar door, maar de condities zijn het beste tussen mei en september.
Water temperatuur 16-25°C
Duikuitrusting Een 5mm wetsuit is meestal voldoende – voeg eventueel een hood, laarzen en handschoenen toe.

 

 

Baited shark dive – Aliwal ShoalNaast dat Aliwal Shoal 1 van Jacque Cousteau’s favoriete duikplekken was, staan deze riffen vooral bekend als één van de beste plaatsen ter wereld waar je veilig zonder kooi kan duiken met verschillende soorten haaien, zoals Tijgerhaaien, Zambezihaaien, Hamerhaaien, Zwarttip haaien en Zandtijgerhaaien.


Een niet te missen ervaring is de ‘Baited shark dive’ – Door middel van een geurspoor uit te zetten wordt er geprobeerd haaien aan te trekken. Dit is duiken met haaien zonder kooi, en alleen voor de echte dare-devils!


De eerste keer dat je een haai zal zien, voelt het alsof je hart letterlijk stopt met kloppen! Maar nadat de eerste schok is uitgewerkt, zal je merken hoe mooi ze bewegen in het water en dat ze in feite gewoon nieuwsgierig zijn. Op 1 enkele duik kan je omringd worden door zo’n 15 tot 20 haaien. De duik wordt begeleid door een fotograaf / videograaf, zodat je bewijs kan laten zien van jouw duik met deze fantastische roofdieren!


Wij adviseren alleen wel dat je tenminste 20 duiken op je naam heb staan, en comfortabel bent met haaien.4. Stringer – Sodwana Bay, Zuid Afrika

Diepte Maximaal 15m, gemiddeld 10m
Beste duiktijd Het gehele jaar door is het goed duiken door het subtropische klimaat.
Water temperatuur 19-28°C
Duikuitrusting 3 tot 5mm wetsuit

 

 

Als je geluk heb kan je hier scholen dolfijnen tegenkomen tijdens de duikHet duikmekka van de locals is Sodwana Bay, een nationaal Park wat zich bevindt binnen het groter St. Lucia Wetland Park wat staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De koraalriffen zijn hier uitgestrekt en nog ongerept.


De duikplek Stringer mag dan klein zijn, maar dit ondiepe rif is een juweeltje. Stringer bestaat uit twee rotspartijen, vol klein leven zoals frogfish, ghost pipefish, paperfish, zebra gobies, golden blennies en clownfish. De de droom van elke macro-fotograaf.


Het rif is ondiep zodat je kan genieten van lange duiken, waar je relaxed kan rondneuzen tussen de scheuren en spleten of, als je meer geïnteresseerd bent in de grotere jongens vindt je er ook vele soorten murenen, schildpadden, roggen, en als je geluk heb een school dolfijnen of het geluid van voorbij zwemmende walvissen.


Het rif is een crèche voor jonge vissoorten, dus er zijn tal van kleurrijke tropische vissen om je te vermaken.5. Manta Reef – Tofo, Mozambique

Diepte Maximaal 28m, gemiddeld 18m
Beste duiktijd Het gehele jaar door, met hoogtepunt voor manta’s en walvishaaien in oktober t/m maart. Bultrug walvissen kan je vaker spotten tussen juni en oktober.
Water temperatuur 20-28°C
Duikuitrusting 3 tot 5mm wetsuit

 

 

Duiken met manta’s in TofoDe duiklocatie Manta Reef is geklasseerd als een van de top 10 duikbestemmingen op onze planeet. Hier kan je duiken tussen manta’s, deze zijn met een spanwijdte tot 7 meter, echt gigantisch.


Tussen de 2 duikplekken ‘Pinnacles’ en ‘Manta Canyon’ bevindt zich een verhoging (tabletop) met een paar zogenaamde manta ‘cleaning stations’ welke de manta’s regelmatig bezoeken. Het lijken wel landingsbanen van een luchthaven! Ze kunnen Zo dichtbij komen dat binnen hun kieuwen kan kijken.


Zelfs mocht je geen Manta’s tegenkomen dan is het nog een hele mooie duik, met vele rots formaties, grotten, leuke swim-throughs en nog ongerepte koralen.
Verder kan je er ook grote scholen rifvissen tegenkomen, Honeycomb murenen, White-tip reef sharks, en zelfs Bow-mouth guitar sharks.

  • augustus 18, 2014