Terug naar overzicht

blog

Zuid-Afrika bucketlist: de beste ontmoetingen met wilde dieren

First article

Door @OL_tours, augustus 15, 2014

Het is geen geheim dat Zuid Afrika een paradijs is voor ontmoetingen met wilde dieren. Zo vindt je er de Big 5, de oceanen zitten vol met walvissen, haaien en dolfijnen, en de vogelliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Onze reizen zitten bomvol onvergetelijke ervaringen, hieronder een bucket-list van de meest bijzondere ontmoetingen met unieke dieren die je in Zuid Afrika en Mozambique kan ondervinden.


Kamperen in kruger park
De Big 5 spotten & kamperen in het Kruger Park

Maak een spectaculaire game drive en overnacht in een tent middenin het Kruger Nationaal Park, dit is de beste en gezelligste manier om de Afrikaanse bush te ervaren. Want zo kan je s’nachts de geluiden van de bush goed horen; huilende hyena’s, brullende leeuwen en tetterende olifanten. Dichterbij de natuur kan haast niet!


kooiduiken met krokodillen
Ga kooiduiken met krokodillen

Op de Wildlife Ranch in Oudtshoorn kan je kooiduiken met krokodillen. Deze enorme krokodillen zwemmen recht op je af, staren je in de ogen en steken hun neus in de kooi, alsof ze je uitdagen om ze aan te raken om te zien wat er gebeurd! De manier waarop ze stil blijven liggen en naar je staren is heel griezelig!


Baited shark dive – Aliwal Shoal
Duiken met zandtijgerhaaien zonder kooi in Aliwal Shoal

Aliwal Shoal staat vooral bekend als één van de beste plaatsen ter wereld waar je veilig zonder kooi kan duiken met verschillende soorten haaien, zoals Tijgerhaaien, Zambezihaaien, Hamerhaaien, Zwarttip haaien en Zandtijgerhaaien. Een niet te missen ervaring is de ‘Baited shark dive’ – Door middel van een geurspoor uit te zetten wordt er geprobeerd haaien aan te trekken. Op 1 enkele duik kan je omringd worden door zo’n 15 tot 20 haaien.


Rhino walk in Swaziland
Maak een spannende Rhino Walk in Swaziland

In Hlane Royal National Park is het mogelijk de witte neushoorn van heel dichtbij te benaderen op een hele spannende safari, een zogenaamde ‘Rhino Walk’. Een Neushoorn tracken is niet niks: ze kunnen mensen tot een afstand van 800m al ruiken. Maar omdat de neushoorns eigenlijk heel slecht kunnen zien, kan je onder leiding van een ervaren gids tot op enkele meters afstand komen. Ook kan je onderweg olifanten, giraffes en antilopen tegenkomen. Echt een niet te missen ervaring!


snorkelen met walvishaaien
Zwemmen met walvishaaien

Op een Ocean Safari kan je met de gigantische plankton etende walvishaai snorkelen. Het dorpje Tofo in Mozambique is hiervoor 1 van de beste plekken in de wereld. De aanblik van een 10 meter lange donkere vlek vlak onder het wateroppervlak is al indrukwekkend, maar om in het water te springen en naast deze gigant the snorkelen is nog veel intimiderender, echt een onvergetelijke ervaring! In het juiste seizoen kan je ook dolfijnen en zelfs bultrugwalvissen zien.


Duiken met manta’s in Tofo, Mozambique
Duiken met manta’s

De duiklocatie Manta Reef is meerdere malen geklasseerd als een van de top duikbestemmingen in de wereld. Hier kan je namelijk duiken tussen tientallen manta’s. De manta’s zijn met een spanwijdte tot 7 meter gigantische dieren. Ze komen heel erg dichtbij en zweven prachtig door het water heen.


Rijden op een struisvogel
Rij op een struisvogel in Oudtshoorn

Oudtshoorn is dé struisvogel hoofdstad van de wereld waar duizenden van deze bijzondere vogels te vinden zijn. Bezoek een struisvogelboerderij waar je ze kan bekijken in hun natuurlijke omgeving, en zelfs een ritje kan maken op de rug van een volwassen vogel. Of bak een super grote omelet en sta met je volle gewicht op een ei zonder dat het breekt!


zwemmen met pinguins
Zwemmen met Afrikaanse pinguïns

Bezoek de grappige kolonie Afrikaanse Pinguïns op Boulders beach in Simon‘s Town. Je kunt de waggelende en zwemmende pinguïns vanaf een afstandje bekijken. Of je springt zelf het water in om tussen de pinguïns zwemmen, wat natuurlijk vele malen leuker dan alleen naar ze kijken! Dit is een prachtige plek om te zwemmen; waar gigantisch grote stenen natuurlijke zwembaden hebben gecreëerd.


spelen met leeuwenwelpjes
Spelen met leeuwenwelpjes

Speel met kleine leeuwenwelpjes in het Lion Park, vlakbij Pretoria. Dit is een unieke ervaring die je nooit zal vergeten, na afloop zou je ze het liefst mee naar huis willen meenemen, zo schattig zijn ze! Het is ook mogelijk om hier in het park op een mini-safari te gaan waar je veel Afrikaanse dieren van dichtbij kan zien en giraffes met de hand kan voeren.


Kooiduiken in Hermanus
Kooiduiken met de witte haai in Hermanus

Kooiduiken met de beruchte witte haai staat bij veel mensen op hun bucketlist, en het is ook een niet te missen ervaring wanneer je Zuid Afrika bezoekt.
De meeste kooiduiken worden gedaan tussen de eilanden in het nauwe kanaal Shark Alley. De witte haaien komen hier voor de jacht op zeehonden. De dag begint vroeg met een ontbijt in de haven van Hermanus. Je stapt aan boord van de boot, en na een korte rit klim je in de kooi. Voel de adrenaline door je aderen pompen wanneer er een enorme haai op je af komt met wijd opengesperde mond vol vlijmscherpe tanden!


Walvissen spotten in-hermanus
Spot een walvis vanaf de kust

Tussen juli en november kan je van dichtbij walvissen zien zonder zelfs op een boot te hoeven stappen. Het gezellige havenstadje Hermanus staat bekend als een van de beste plekken ter wereld om walvissen vanaf de kant te spotten. De walvissen komen helemaal uit Antarctica hier de baai in zwemmen om te broeden, dus hoor je een hoorngeschal, snel dan naar de kustlijn, want dat betekent dat er walvissen zijn gespot! Vaak kan je er voor de kust tientallen zien. Ze spuiten voortdurend lucht uit hun luchtgaten, ze wentelen zich in het water, spuiten lucht en af en toe springen ze in de lucht wat ‘Breaching’ heet.


Schildpadden kijken in Sodwana
Kijken naar het uitkomen van schildpad nesten

In november en december, verlaten s’nachts de lederschildpad en de karetschildpad de veiligheid van de zee om hun eieren te leggen op de stranden van Sodwana Bay in KwaZulu-Natal. Twee maanden later, klauteren de jongen uit hun nesten en haastten zich naar de oceaan. Slechts 1 of 2 op de duizend overleven, en groeien op om terug te keren naar de exacte hetzelfde strand waar ze geboren zijn om de volgende generatie te produceren.

  • augustus 15, 2014